Junior Bigyani Kanya Medha Britti

জুনিয়ার বিজ্ঞানী কন্যা মেধা বৃত্তি ২০২৪ | Junior Bigyani Kanya Medha Britti 2024

Senior Bigyani Kanya Medha Britti 2024

সিনিয়র বিজ্ঞানী কন্যা মেধা বৃত্তি ২০২৪ | Senior Bigyani Kanya Medha Britti 2024 Apply

Important Multiple Choice Questions on Solid State Chemistry for Class-12

Last Updated on January 23, 2023 by Science Master

 

 

 The solid state

 Class-12

 
Important Multiple Choice Questions on Solid State Chemistry

The solid state

1. Which of the following solid shots is a covalent crystal?


      a) sodium chloride          b) quartz

       c) Sucrose                        d) Iodine                                                                Ans: – b                             
2. The formation of Cl-ions in the crystal formation of sodium chloride is-

      a) surface centered         b) body centered

       c) Simple                          d) None                             Ans: – b

3. What type of crystal does graphite form-

      a) Tetragonal                   b) Monoclinic

       c) Triclinic                      d) Hexagonal                   Ans: – d

4. Body-centered lattice is not possible in any crystal class-

      a) Tetragonal                   b) Monoclinic

       c) Triclinic                       d) Cube                            Ans: – b

5. Which class of crystal has simple, body-centered, surface-centered, edge-centered single cells?

      a) Cubic                             b) Monoclinic

       c) Orthorambic               d) Triclinic                      Ans: – c

6. a ≠ b ≠ c and α ≠ β ≠ γ ≠ 90 ° Which crystal?

       a) Tetragonal                  b) Monoclinic

       c) Orthorambic              d) Triclinic                        Ans: – d

7. What fraction of the total volume of the cell is occupied by the atoms of a simple cube single cell?

      a) π / (3√2)                      b) π / (4√2)

       c) π / 4                             d) π / 6                              Ans: – d


8. What is the number of particles in a spherical cube single cell?

       a) 1                                     b) 2

       c) 3                                    d) 4                                    Ans: – d

9. The atomic mass of an element is 64. How many single cells will there be in the amount of 6.4 grams of the element, if the single cell is the body-centered cube.

       a) N / 10                           b) N / 20

       c) N / 5                             d) 2N                                 Ans: – b

10. The co-ordination number of an atom in a spherical cube is-
       a) 12                                  b) 8

       c) 6                                   d) 4                                      Ans: – a

11. What is the total number of particles in each sphere in hcp format?

       a) 12                                  b) 8

       c) 6                                    d) 4                                     Ans: – a

12. An ionic crystal whose r + / r-> 0.732 will have its whole number-

      a) 5                                     b) 8

       c) 6                                    d) 4                                     Ans: – b

13. Number of particles present in bcc single cell-

        a) 1                                   b) 2

        c) 3                                   d) 4                                      Ans: – b

14. Percentage of vacuum in single body cell –

        a) 34%                            b) 30%

        c) 23%                            d) 32%                                 Ans: – d

15. Packing efficiency of simple cube single cell –

        a) 52%                           b) 48%

        c) 26%                           d) 32%                                 Ans: – a


16. The radius of a particle in a body-centered cubic crystal is-
        a) a / 2                            b) (√3 a) / 4

        c) (√2 a) / 4                  d) a                                        Ans: – b

17. If the length of each arm in a surface-centered single cell is ‘a’, then the radius of each particle will be-

        a) a / 2                            b) (a) / (2√2)

        c) (√3 a) / 2                    d) a / 4                               Ans: – b

18. In any of the following cases the cations are located internally-

       a) Scotch defect                    b) Frankel defect

       c) Metal deficiency defect  d) None                          Ans: – b

19. What kind of error will be observed due to slight SrCl2 doping in NaCl crystal-

       a) Scotch defect                 b) Frankel defect

       c) defect due to metal excess d) defect due to impurity 
                                                                                              Ans: – d

20. A compound in which both the Scottish defect and the Frankel error are observed is-

        a) AgBr                               b) CsCl

        c) ZnO                                d) FeO                             Ans: – a

21. The absence of a cation and an anion in a crystal of ionic solids is called-

       a) Scotch error                    b) Frankel error

       c) Ionic error                      d) Internal error           Ans: – a

22. What is mixed with pure Si in n-type semiconductor?

        a) Ge                                     b) Al

        c) As                                      d) In                                Ans: – c

23. Germanium is made by adding a small amount of aluminum to the glass-

        a) n-type                              b) p-type

        c) Semiconductor              d) Polyconductor          Ans: -b

24. P-type semiconductor made Si should be doped with any element-

        a) Ge                                     b) B

        c) As                                      d) Se                              Ans: – b

25. Which is not a ferromagnetic substance-

        a) Co                                     b) Ni

        c) Mn                                   d) Fe                                Ans: – c

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top